A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Городоцька районна філії Львівського обласного центру зайнятості інформує

Дата: 19.08.2020 11:12
Кількість переглядів: 1493

Питання легалізації трудових відносин є актуальним сьогодні. Тому що від офіційно нарахованої заробітної плати та відповідно від сплачених внесків залежить набуття страхового стажу.

Відповідно до п.1 ст.24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страховий стаж - це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

З 01.01.2020 року мінімальна заробітна плата становить 4723 грн., а отже мінімальний страховий внесок - 1039,06 грн. Якщо ж сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно заробітній платі.

Нажаль, сьогодні є випадки, коли роботодавець не сплачує внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників, причиною такого може бути і виплата заробітної плати «в конвертах» без сплати страхових внесків. А отже, періоди, за які не сплачені внески, не враховуються до страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.

Отримання заробітної плати в «конверті» – це, перш за все, удар по пенсійних накопиченнях громадян, а відсутність запису в трудовій книжці і зовсім позбавляє працівників пенсійного стажу. Адже нарахування страхових внесків на обов'язкове пенсійне страхування здійснюється роботодавцем тільки виходячи з офіційної суми заробітної плати.

Фізичні особи – підприємці в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах не є виключенням та повинні обчислювати та сплачувати єдиний соціальний внесок в розмірі не менше мінімального (4723,00грн. * 22% = 1039,06грн.).

Як свідчить практика, дуже часто застраховані особи не знають про існуючі проблеми й довідуються про них тільки при виході не пенсію. Звертаємо Вашу увагу, що особи мають право на призначення пенсії за віком з 01.01.2020 по 31.12.2020 за наявності страхового стажу не менше 27 років.

Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що вони самостійно сприяють собі у очікуванні ризиків, пов’язаних із захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин.

Представник Городоцької районної філії Львівського ОЦЗ постійно бере участь у діяльності робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Групою ведеться інформаційно-роз’яснювальна робота з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення серед роботодавців нашого району. Фахівець центру зайнятості акцентує увагу на активних програмах для роботодавців, які створюють робочі місця, послугах та перевагах у співпраці зі службою зайнятості: можливостями проходження стажування майбутніх працівників безпосередньо на робочому місці, залученні їх до робіт тимчасового характеру тощо. Роботодавців та найманих працівників інформують про наслідки виплати зарплати «в конвертах» та про можливості, які відкриваються перед людьми, котрі офіційно працевлаштовані.

Легалізація трудових відносин і заробітної плати, ліквідація прихованої зайнятості - є одним з ключових напрямків роботи усіх державних органів, зокрема і державної служби зайнятості.

Городоцька районна філія Львівського ОЦЗ запрошує роботодавців  до співпраці (з питань підбору персоналу, подачі вакансій тощо). Особисті консультанти роботодавців: тел. 032(31) 3-26-10


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень