A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Городоцька районна філії Львівського обласного центру зайнятості інформує

Дата: 16.03.2021 16:16
Кількість переглядів: 426

Фото без опису

Проблема легалізації праці та заробітної плати постає сьогодні гостро та  актуально, як ніколи. Від несплати податків та внесків із тіньових доходів країна щороку втрачає мільярди гривень доходів до державного і місцевих бюджетів. Як свідчить практика, багато роботодавців малого та середнього бізнесу  не укладають трудові договори з найманими працівниками з метою мінімізації витрат та отримання максимального прибутку. Найбільше страждають ті українці, які погодилися на нелегальну роботу: вони ризикують втратити частину або всю майбутню пенсію, залишитися без відпусток, лікарняних, відсутність дотримання встановленої законодавством  норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення тощо. Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики пов’язані з захистом своїх трудових прав  та соціальним захистом  у разі скрутних життєвих обставин. Працівники, які одержують заробіток „у конверті”, є заручниками самих себе, адже, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, вони позбавляють себе соціальних виплат та гарантій, а отже – стабільного та забезпеченого майбутнього.

В Україні стрімко скорочується кількість тих, хто офіційно працює. У січні 2020-го офіційно працювали 7,47 млн українців, а вже в грудні – 7,3 млн. Тільки відповідно до даних Держстату, роботи позбулися 169 тис. осіб.

За даними Держстатув Україні неофіційно працюють 3,3 млн українців:

  • 2 млн чоловіків;

  • 1,3 млн жінок.

Якби всі ці українці працювали офіційно і отримували хоча б по 10 тис. грн, бюджети різних рівнів щомісяця отримували б 11,2 млрд грн. За рік це 134, 4 млрд грн.

За словами голови Державної податкової служби Українина зарплати в конвертах щорічно йде близько 12 млрд доларів.

Мінімальні зарплати офіційно отримують близько 40% українців. Насправді ж на такі гроші живе тільки частина бюджетників, а в приватному секторі знайти працівника на 6 тис. грн практично неможливо. Згідно з розрахунками, середня зарплата в дійсності становить близько 12 тис.грн.

         Кожен українець бере свою частку відповідальності, коли:

  1. погоджується працювати неофіційно (або отримувати частину зарплати в конверті).

  2. допускає до роботи працівника без належного оформлення трудових відносин, не сплачуючи податки, вважаючи це для себе економією

 

           Суспільство має усвідомити, що легалізація заробітної плати – це гідне забезпечення майбутнього кожного з нас.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень