A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Городоцька районна філії Львівського обласного центру зайнятості інформує

Дата: 08.04.2021 16:21
Кількість переглядів: 534

Фото без опису

Легалізація праці в умовах карантину

Городоцька районна  філія Львівського обласного центру зайнятості продовжує проводити інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо легалізації зайнятості.

Оформлення трудових відносин належним чином – не лише серйозна соціальна, але й економічна проблема, яка в умовах карантину лише набирає обертів. Зокрема, роботодавцям доводиться економити кошти та швидко приймати рішення щодо збереження робочих місць, подальшого режиму роботу працівників та необхідності працевлаштування взагалі. Які ж варіанти відносин "працівник-роботодавець" є найбільш популярними під час карантину?

 

Дистанційна робота

 

Законодавство дозволяє роботодавцю на період карантину встановити для працівників режим дистанційної (надомної) роботи. Особливість дистанційної роботи полягає в тому, що працівник виконує її не в приміщенні роботодавця, а вдома, за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій. Звичайно, далеко не всі можуть працювати вдома. Цей варіант підходить, в першу чергу, для офісних працівників, "знаряддям праці" яких є персональний комп’ютер та мобільний телефон.

 

Неповний робочий час

З метою економії коштів багато роботодавців зацікавлені у переведенні працівників на неповний робочий час, адже у такому випадку оплата праці проводиться пропорційно відпрацьованому часу. Однак зазначимо, Кодекс передбачає, що неповний робочий час – це істотна умова праці, про зміну якої працівник обов’язково попереджається за два місяці. Це правило не застосовується, якщо неповний робочий час встановлюється за бажанням працівника. Тому для того, щоб оперативно зменшити стандартний 8-годинний робочий день на, наприклад, 4-годинний, роботодавцю потрібно отримати письмову згоду працівника і лише після цього видавати відповідний наказ.

Простій

Введення карантину може призвести до прийняття роботодавцем рішення про призупинення роботи, або іншими словами – простій. Встановлення простою є актуальним для бізнесу, діяльність якого прямо заборонена рішеннями державних органів: ресторани, кінотеатри, торговельні центри, спортивні клуби. Донедавна тривали спори щодо порядку оплати простою, однак змінами до Кодексу чітко передбачено, що простій на період оголошення карантину оплачується в розмірі не менше двох третин окладу працівника.

Оплачувана відпустка

Деякі роботодавці вирішують не встановлювати простій на підприємстві, а скерувати своїх працівників у відпустку. Зокрема, на час карантину працівник може скористатись своїм правом на оплачувану відпустку, яка до цього часу не була ним використана. Це може бути як основна, так і додаткова щорічна відпустка.

Відпустка без збереження заробітної плати

Безперечно, такий варіант є найбільш вигідним для роботодавця. Проте, не можна примусово відправити працівника у відпустку без збереження заробітної плати. Така відпустка передбачає згоду сторін: подання заяви працівником та оформлення відповідного наказу роботодавцем. Примусове направлення у відпустку за власний рахунок може бути розцінено контролюючими органами як грубе порушення законодавства про працю, за що передбачена відповідальність, в тому числі, і кримінальна. Раніше тривалість відпустки за власний рахунок становила не більше 15 календарних днів на рік. Однак останні зміни до трудового законодавства дозволяють роботодавцю надати працівнику таку відпустку на весь час дії карантину – звичайно ж, за згодою працівника.

Нагадуємо, що кожен нелегальний працівник «обійдеться» роботодавцю у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. До того ж, сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю, тобто і роботодавці і наймані працівники мають розуміти, що легалізації праці та заробітної плати альтернативи немає. Пам'ятайте, після закінчення періоду карантину роботодавцю доведеться відповідати за порушення трудового законодавства у повному обсязі. Тому під час дії карантину всі рішення з трудових питань важливо приймати та оформлювати з дотриманням вимог законодавства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень