A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

На Львівщині створили Асоціацію курортних громад до неї увійшли п’ять курортних міст і селищ Львівщини та одне з Вінницької області

Дата: 20.09.2021 14:16
Кількість переглядів: 360

На Львівщині створили першу в Україні Асоціацію курортних громад. Меморандум про її створення підписали 17 вересня під час Форуму медичного та оздоровчого туризму представники шести територіальних громад – Славського, Моршина, Трускавця, Східниці, Великого Любеня, а також Хмільника Вінницької області.

На думку учасників форуму, курортна галузь України потребує змін до законодавства. Адже ревіталізація санаторіїв і курортів та залучення інвестицій не можливі через те, що багато закладів такого типу є відомчі і збиткові.

Новостворена асоціація має за мету лобіювати інтереси курортів в органах влади, розвивати співпрацю між різними закладами не тільки в Україні, але й з іноземними курортами, напрацювати пропозиції та документацію для регулювання діяльності курортних громад. А після налагодження роботи — промоцію та популяризацію на українському та міжнародному ринку послуг.

Учасники асоціації матимуть підтримку органів влади під час формування державного бюджету, зможуть обмінюватись досвідом та впливати на формування державної політики у своїй сфері, зазначив радник голови Львівської ОДА Юрій Котик.

 

Голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів повідомила, що зараз робоча група напрацьовує пропозиції для змін законодавства у сфері регулювання діяльності курортів. За її словами, медичний і оздоровчий туризм, на відміну від екскурсійного, актуальний не лише в літній сезон, а цілий рік. Також зараз дуже затребувана післяковідна реабілітація, вона має попит і серед іноземних туристів.

Заступник голови ЛОДА Віталій Загайний наголосив, що туризм — один з п’яти найпріоритетніших напрямків розвитку Львівщини на 2021-2027 роки. За вісім місяців 2021 року туристичний збір на Львівщині становив 12,6 млн грн.

Серед переваг Львівщини для розвитку оздоровчого та медичного туризму є природні ресурси:

 

  • 200 унікальних джерел мінеральної води,
  • 2 родовища озокериту,
  • 4 родовища лікувальних торф’яних грязей,
  • 17 закладів із напрямком післяковідної реабілітації,
  • 104 заклади оздоровлення різних форм власності,
  • гірський регіон і багато лісів.

Львівщина має зручну логістику, аеропорт, який є другий в Україні після Борисполя за кількістю рейсів і пасажирів. Тільки з Саудівської Аравії у 2021 році прийняли 76 рейсів з майже 9 тис. гостей. У середньому арабський турист витрачає на Львівщині 2500 доларів за 5-7 днів перебування тут.

Найпопулярнішими на Львівщині напрямками медично-оздоровчого туризму є стоматологія, пластична і судинна хірургія, репродуктивна медицина, реабілітація, косметологія, розповіла голова Львівського кластеру медичного туризму Юлія Мартиняк. Кластер співпрацює з медзакладами, туроператорами, готелями. Для розвитку такого виду туризму важлива якісна інфраструктура, логістика і підтримка влади.

Щодо курортних міст, то 60% їхнього бюджету залежать від кількості туристів, які приїжджають на оздоровлення. Мер Трускавця Андрій Кульчинський порівняв статистику до та під час пандемії коронавірусу: «Якщо у 2019 році ми сплатили ПДВ майже 160 млн, то вже у 2020 мало того, що не дали таких внесків у бюджет, а ще й держава виплатила працівникам санаторіїв близько 100 млн грн допомоги через тимчасову втрату роботи».

Як медик за освітою Андрій Кульчинський наголосив, що оздоровчий туризм становить серйозну конкуренцію фармакології. Профілактика хвороб є значно ефективнішою і дешевшою, ніж лікування.

Розвиток медичного туризму вигідний насамперед державі, впевнений інвестор, засновник санаторію у Моршині Микола Кміть. Він додав, що бізнесмени можуть досягти окупності курортних закладів заледве через 10 років успішної діяльності. Тому держава має вкладати в розвиток інфраструктури. Серед досягнутих позитивних змін у державі Микола Кміть відзначив проведену адміністративну реформу і зниження ставки ПДВ до 7% — це ті найбільші плюси, які посприяли розвитку курортів.

Нагадаємо, до 2017 році на Львівщині було 18 територій зі статусом курортних. Однак Кабмін скасував постанови 1996 і 1997 років, які визначали такий статус населених пунктів України і Львівщини зокрема. Відтоді в регіоні нема курортних територій. Тим часом документи від Моршина і Трускавця про отримання статусу курорту державного значення досі перебувають на розгляді.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень