A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Ви готові взяти кредит: що потрібно знати або як не потрапити в пастку «кредитних шахраїв»

Дата: 22.11.2021 16:56
Кількість переглядів: 311

Пандемія коронавірусу виявилась складним випробуванням для українського населення. Хтось перейшов на дистанційну роботу зі зменшенням заробітної плати, когось відсторонили від роботи, через відсутність щеплення від Covid-вірусу, а декого взагалі звільнили у звязку зі скороченням штату. Таке вкрай складне матеріальне становище, штовхає людей на необдумані фінансові дії та вчинки.

Сьогодні газети та інтернет переповнені яскравими оголошеннями про безвідсоткові позики. І часто, люди які знаходяться у вкрай скрутному матеріальному становищі побачивши таке оголошення особливо нероздумуючи телефонують за вказаними  номерами, та почувши підтвердження інформації  про можливість швидкого отримання коштів, ідуть підписувати договір. Проте, після підписання угоди, споживачі отримують не гроші, а велике розчарування, оскільки навіть не отримавши бажаної позики, вони втрачають власні кошти. Працівники Городоцького бюро правової допомоги підготували кородку замітку, на що варто звертати увагу перед тим, як брати кредит.

Якщо Ви бажаєте взяти кредит, то дотримуйтесь елементарних рекомендацій:

  1. Уважно прочитайте кожне слово в оголошенні, особливо звертайте увагу на маленький шрифт. Часто шахрайські компанії в своїх оголошеннях використовують словосполучення «краще ніж позика», при цьому, словосполучення «краще ніж» написано маленькими буквами, а слово «позика»  виділено жирним шрифтом. Таким чином, побачивши оголошеннялюдина звертає увагу лише на слово «позика», але будьте певніце точно не позика!

  2. Якщо в оголошенні немає назви компанії, то швидше за все – це шахраї. Якщо назву компанії вказано, то обов’язково перевірте чи дійсно така компанія існує, та почитайте про неї відгуки в інтернеті;

  3. Якщо відгуків немає, то  швидше за все, це  новостворена компанія, і цілком можливо, що вона недобросовісна;

  4. Якщо компанія не викликала у Вас недовіри, і Ви все ж таки вирішили укладати договір з нею, то уважно прочитайте текст договору перед його підписанням. Памятайте, що після підписання, читати договір буде вже пізно!

  5. Якщо консультант компанії каже Вам, що для отримання позики Вам потрібно підтвердити свою платоспроможність зробивши певний внесок, то варто дуже занепокоїтись;

  6. Звичайно, що не кожен спроможний зрозуміти текст договору, в якому міститься безліч юридичних термінів, але варто зауважити, що якщо в тексті йдеться про якусь «групу осіб», про якийсь «фонд учасників», про якісь «щомісячні внески», та «розподіл свідоцтв», то безсумнівів Ви маєте справу із недобросовісною компанією, підписавши договір з якою Ви будете змушені робити щомісячні грошові внески, але кредит так і не отримаєте;

  7. Часто компанії дають для підписання не один, а декілька договорів. Це може бути договір про надання інформаційних послуг та договір страхування. У більшості випадків, саме за інформаційні послуги доводиться платити споживачеві який не усвідомлює, що інформація про послугу, яку надає та чи інша компанія має бути безкоштовна. Надання інформації про послугу є не правом компанії, а обовязком, і жодної оплати за це Ви не повинні здійснювати. Саме за цю «послугу», яка фактично полягатиме у красномовних обіцянках вже зовсім скоро отримати кошти, як правило, споживачі сплачують від 7 до 10 % від бажаної суми позики;

  8. І на завершення: якщо компанія запевняє Вас, що позика безвідсоткова, то варто задуматись, за рахунок чого тоді вона отримує прибуток.

Всі вищеперераховані рекомендації зроблені на основі юридичної практики в даній сфері, проте, неможливо передбачити до яких хитрощів  надалі вдаватимуться шахрайські компанії. А тому, якщо не хочете ризикувати, то перш ніж укладати угоду, попросіть у консультанта компанії  копію договору, та зверніться за  консультацією до кваліфікованого юриста.

Безкоштовну консультацію Ви можете отримати у Городоцькому бюро правової допомоги, за адресою: м. Городок, вул. Львівська, 1а; тел. (231) 30-401; e-mail: horodok@legalaid.lviv.ua.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень