A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Городоцька ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує

Дата: 30.03.2022 12:09
Кількість переглядів: 434

Фото без опису

  • Електронний кабінет платника податків функціонує. Сертифікати ІДД ДПС буде автоматично перевипущено ще на один рік

 

 Платники податків, як і раніше,  можуть подавати звітність, заяви на перекидку чи повернення зайво або надміру сплачених коштів, листуватися з органами ДПС, перевіряти стан розрахунків з бюджетом тощо через Електронний кабінет.

Нагадуємо платникам, що на запити платників, не пов’язані з запровадженим воєнним станом в країні, відповіді тимчасово не надаватимуться.

Сертифікати користувачів КНЕДП ІДД ДПС, термін яких завершується, буде автоматично перевипущено ще на один рік. Тобто, за один день до закінчення строку чинності старого сертифіката буде здійснено формування нового. При цьому, особистий ключ користувача не зміниться.

 

  • Воєнний стан: оподаткування ФОП
  •  

Чи звільняються від сплати єдиного внеску підприємства та ФОП на час воєнного стану та протягом року після його завершення?

Уряд, на виконання доручення Президента Володимира Зеленського, сформував пакет рішень, які мають підтримати український бізнес під час війни, зокрема:

фізичні особи-підприємці першої та другої груп на час воєнного стану та протягом року після його завершення будуть звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок);

підприємства та фізичні особи-підприємці третьої групи будуть звільнені від сплати єдиного внеску за найманих працівників, які були призвані до лав Збройних Сил України, інших збройних формувань (в тому числі територіальної оборони). Єдиний внесок буде сплачено за рахунок держави.

Чи відтерміновується сплата податків для всіх підприємств, які не спроможні їх заплатити на час воєнного стану?

Уряд, на виконання доручення Президента Володимира Зеленського, сформував пакет рішень, які мають підтримати український бізнес під час війни, зокрема:

відтерміновується сплата податків для всіх підприємств, які не спроможні їх заплатити.

Чи сплачують єдиний внесок ФОП – платники єдиного податку у період воєнного часу?

У період воєнного часу фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої груп звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок).

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи звільняється від сплати єдиного внеску за найманих працівників, яких призвано до Збройних Сил України та Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

Чи застосовується відповідальність до платників податків у зв’язку з неможливістю своєчасного виконання податкових обов’язків, передбачених Податковим кодексом України у зв’язку з запровадженням воєнного стану в Україні?

Платники податків звільняються від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у зв’язку із настанням форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), засвідчених Торгово-промисловою палатою України (далі – ТПП України).

ТПП України повідомлено про засвідчення факту настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) з 24 лютого 2022 року.

Чи може ФОП – платник ЄП першої або другої групи, який не використовує працю найманих осіб не сплачувати авансові внески єдиного податку, наприклад піти у відпустку?

Відповідно до п. 295.1 ст. 295 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності (п. 295.2 ст. 295 ПКУ).

Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів (п. 295.5 ст. 295 ПКУ).

Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі (п.п. 298.3.2 п. 298.3 ст. 298 ПКУ).

 

  • Щодо застосування платниками податків ставки ПДВ у розмірі 7% під час дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану при здійсненні операцій з постачання пального та інших нафтопродуктів

 

 На період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану відповідно до пункту 82 підрозділу 2 Розділу ХХ Податкового кодексу України за ставкою ПДВ у розмірі 7% оподатковуються операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України (у т.ч. вироблених на митній території України) таких товарів:

- бензинів моторних, важких дистилятів та скрапленого газу, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними підпунктом 215.3.4. пункту 215.3 статті 215 ПКУ на які згідно з пунктом 41 підрозділу 5 вказаного розділу встановлено ставку акцизного податку у розмірі 0,00 євро за 1000 літрів;

- нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00 (далі – пальне та інші нафтопродукти).

Таким чином, під час дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану при здійсненні операцій з постачання пального та інших нафтопродуктів (незалежно від того, коли відбулось придбання таких пального та нафтопродуктів – до запровадження ставки ПДВ 7% на такі товари, чи після її запровадження) до складу вартості таких товарів включається ПДВ, визначений за ставкою 7%.

Формування податкового кредиту за операціями з придбання товарів та послуг, а також при ввезенні товарів на митну територію України, для їх використання в операціях, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7%, зокрема, для операцій з постачання пального та інших нафтопродуктів, здійснюється у загальному порядку, тобто, виходячи з суми ПДВ, сплаченої (нарахованої) при придбанні/ввезенні таких товарів/послуг. Також, податковий кредит, сформований у попередніх податкових періодах при придбанні товарів та послуг, а також при ввезенні товарів на митну територію України, що починають використовуватись в операціях, що підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%, зокрема, в операціях з постачання пального та інших нафтопродуктів, не підлягає коригуванню у зв’язку із застосуванням цієї ставки ПДВ.

Отже, виходячи з наведеного існує можливість формування від’ємного значення суми податку на додану вартість, визначеного як різниця між сумою податкового зобов'язання, розрахованого за ставкою 7 відсотків,  та сумою податкового кредиту, до якого включено вартість  пального за більшою ставкою (20 відсотків). При цьому, таке від’ємне значення не підлягає відшкодуванню з державного бюджету на рахунок платника, а  зараховуватиметься до складу податкового кредиту та зменшуватиме суму податкових зобов’язань, що підлягатиме сплаті до бюджету у наступних звітних періодах.

Тобто, якщо у платника податку, який протягом звітного періоду здійснював операції з постачання пального та інших нафтопродуктів, визначених пунктом 82 підрозділу 2 Розділу ХХ ПКУ, за результатами такого звітного періоду сума податку, визначена у податковій декларації з ПДВ відповідно до пункту 200.1 статті 200 ПКУ, має від’ємне значення, то така сума податку не може бути задекларована (ні в поточному звітному періоді, ні в наступних звітних періодах) до бюджетного відшкодування, у тому числі в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ чи іншого податку (не може бути задекларована у податковій декларації з ПДВ у рядках 20.1, 20.2, 20.2.1 та 20.2.2), а підлягає виключно зарахуванню до складу податкового кредиту наступних звітних періодів (відображається виключно у рядку 20.3 податкової декларації з ПДВ).

 

Щодо відображення суми ПДВ у фіскальному чеку

 

Городоцька ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що відповідно до вимог пункту 2 статті 3 Закону України 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб’єкти господарювання, які здійснюють постачання (реалізацію) пального кінцевим споживачам, повинні і надалі проводити роздрібний продаж пального з формуванням та видачею відповідних розрахункових документів, із обов’язковим відображенням відповідної ставки ПДВ, що застосовується до таких операцій з постачання (реалізації).

Форма та зміст розрахункових документів визначена Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.2016 № 13 із змінами та доповненнями (далі – Положення).

Згідно з Положенням ставка ПДВ є одним із обов’язкових реквізитів розрахункових документів, у разі відсутності в документі якого такий документ не прийматиметься, як розрахунковий.

Таким чином, всі суб’єкти господарювання, що здійснюють роздрібний продаж пального, зобов’язані здійснити перепрограмування своїх реєстраторів розрахункових операцій, змінивши ставку ПДВ з 20 на 7 %, з метою виконання вимог чинного законодавства, відображення відповідних зобов’язань із сплати податків і зборів та видачі споживачам відповідних розрахункових документів.

Щодо звільнення від оподаткування акцизним податком реалізації пального

Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX (дата набрання чинності 17.03.2022)  підрозділ 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) доповнено пунктом 82, відповідно до якого, тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України бензинів моторних, важких дистилятів та скрапленого газу, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними підпунктом 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 Кодексу, на які згідно з пунктом 41 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» встановлено ставку акцизного податку у розмірі 0,00 євро за 1000 літрів, а також нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00, оподатковуються за ставкою у розмірі 7 відсотків.

Платниками акцизного податку з пального до 17.03.2022 поточного року були виробники та імпортери такого пального. Ціна пального до 17.03.2022 року ввезеного на територію України імпортерами та/або реалізованого на митній території його виробниками та імпортерами до цієї дати включає суму сплаченого акцизного податку. Наразі передбачено відшкодування такого акцизного податку. 

Починаючи з 17.03.2022 при ввезенні на митну територію України пального імпортерами та реалізації пального виробниками, акцизний податок не нараховується та не сплачується до бюджету.  Слід зазначити, що сума такого акцизного податку в ціні пального, до 17.03.2022  становила: в 1 л бензину  - 7,08 грн, дизпалива   – 4,63 грн,  скрапленого газу – 1,72 гривні.

 

  • Чи є технічна можливість ФОП подати заяву на спрощену на 2 % і які особливості заповнення?

 

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником з особливостями, встановленими цим пунктом, суб’єкт господарювання до останнього числа місяця, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву.

Для переходу з 1 квітня 2022 рокуна тимчасову сплату єдиного податку з особливостями, визначеними пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ Кодексу, суб'єкт господарювання має встигнути подати заяву у строк не пізніше 30 березня 2022 року.

Для цього підприємцю необхідно подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування (далі – Заява) за формою, визначеною наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 року № 308.

При цьому, платник має також заповнити Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування.

При цьому, в зазначеній формі Заяви обов’язковими для заповнення є рядки 1, 2, 3, 4, 5.1, 5.1.1 (обов'язково зазначається ставка у відсотках до доходу – 2%,6,8. Графи Заяви, що стосуються реєстрації платником ПДВ, в даному випадку не заповнюються.

Заяву про перехід на спрощену систему оподаткування чи зміну групи єдиного податку, за бажанням платника, можна буде подати засобами електронного зв’язку засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» (через Електронний кабінет).

Тобто, на сьогодні Заява подається за вибором платника, зокрема і засобами електронного зв’язку в електронній формі.

 

  • Чи потрібно діючому ФОП на 3 групі зі ставкою 5 % переходити на ставку 2 % з 01.04.2022 ?

 

Юридична особа чи фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою I Розділу XIV Податкового кодексу України (далі – Кодекс)(пункт 291.3 статті 291), та реєструється платником єдиного податку у визначеному порядку.

Відповідно до абзацу першого підпункту 9.2 пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ Кодексу передбачено, що тимчасовоз 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, платниками єдиного податку третьої групи можуть бути фізичні особи – підприємці та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень. Відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ Кодексу, встановлюється у розмірі 2 відсотків доходу.

 Отже, для платників податків обрання спрощеної системи оподаткування з особливостями справляння єдиного податку заставкою 2 відсотки є правом, а не обов’язком.Підприємці, які здійснюють діяльність на третій групі з обраною ставкою 5 відсотківбез змін можуть далі продовжувати працювати за обраною ставкою.

 Чи потрібно діючому ФОП на 3 групі зі ставкою 5 % переходити на ставку 2 % з 01.04.2022 ?

Юридична особа чи фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою I Розділу XIV Податкового кодексу України (далі – Кодекс)(пункт 291.3 статті 291), та реєструється платником єдиного податку у визначеному порядку.

Відповідно до абзацу першого підпункту 9.2 пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ Кодексу передбачено, що тимчасовоз 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, платниками єдиного податку третьої групи можуть бути фізичні особи – підприємці та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень. Відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ Кодексу, встановлюється у розмірі 2 відсотків доходу.

Отже, для платників податків обрання спрощеної системи оподаткування з особливостями справляння єдиного податку заставкою 2 відсотки є правом, а не обов’язком.Підприємці, які здійснюють діяльність на третій групі з обраною ставкою 5 відсотківбез змін можуть далі продовжувати працювати за обраною ставкою.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень