A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Городоцька ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує

Дата: 28.06.2022 17:25
Кількість переглядів: 407

Фото без опису

Фахівці Городоцької ДПІ надають роз’яснення:

 

Чи потрібно засвідчувати відкриття зміни при роботі з ПРРО?

       Касир, що здійснює розрахункові операції засобами такого ПРРО, має засвідчувати: відкриття зміни; проведення розрахункової операції шляхом накладання на повідомлення про відкриття зміни, розрахунковий документ/Z-звіт свого електронного підпису або електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО (J/F1391802). Форма розміщена в розділі «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету. При зміні кваліфікованого електронного підпису касира необхідно подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за формою J/F1391802 зі зазначенням даних про ідентифікатор ключа з нового сертифіката.

 

Як торгувати тютюном або алкоголем у безготівковій формі?

      СГ, який має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (тютюновими виробами), може здійснювати продаж таких товарів у безготівковій формі (у тому числі шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установи банку). Але таку торгівлю можна проводити тільки за умови застосування РРО та або ПРРО в установленому Законом №265 порядку, під час видачі споживачу алкогольної продукції та обов’язкової видачі у паперовій та/або електронній формі фіскального касового чека, в якому зазначає форму оплати – безготівкова.

 

Процес повернення коштів через ПРРО за неотриманий товар

       Повернення суб’єктом господарювання коштів за неотриманий товар/послугу через програмний реєстратор розрахункових операцій, у разі якщо розрахунки були здійсненні через класичний реєстратор розрахункових операцій, здійснюється шляхом формування розрахункового документа з типом «Видатковий чек», в якому слід обрати відповідний товар та вказати номер чека, з якого відбувається таке повернення.

 

Застосування РРО у період дії воєнного стану

     Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, що тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні, штрафні санкції за відсутність реєстраторів розрахункових операцій у суб’єктів господарювання, які зобов’язані їх використовувати, не застосовуються.

     Виняток – реалізація підакцизних товарів, під час продажу яких РРО має використовуватися обов’язково.

     Проте, звертаємо увагу, що РРО та ПРРО мають чимало переваг при їх використанні. Зокрема, використання РРО забезпечує можливість: підключення до вагів; формування звітності за будь-який період; сканування штрих-коду для отримання ціни товару з бази даних; фіксувати дату, час та деталі розрахункової операції; фіксувати форму оплати; вести підрахунок будь-яких податків і знижок. Крім того, споживач отримує захист своїх прав у разі придбання товару неналежної якості.

 

Чи застосовуються санкції за порушення вимог Закону про РРО на час воєнного стану?

      Санкції не застосовуються, але є виключення.

Так, Розділ II «Прикінцеві положення» Закону про застосування РРО №265/95-ВР було доповнено пунктом 12, яким тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог цього Закону не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

           

           ФОП: термін сплати податків у червні та застосування спрощеної системи

       Підприємці, які вирішили перейти на сплату єдиного податку з III кварталу 2022 року, мають не пізніше ніж 15 червня подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує рокові переходу на спрощену систему оподаткування.

20 червня – граничний термін для підприємців, які використовують найману працю, зі сплати сум єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за травень 2022 року.

20 червня для підприємців першої та другої групи – граничний термін сплати авансових платежів із єдиного податку за червень 2022 року.

Підприємці, які вирішили відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування (якщо така відмова не пов'язана з перевищенням дозволеного обсягу доходу), мають не пізніше ніж 20 червня (не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу) подати заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування з III кварталу 2022 року, у якій заповнити п. 5.4.

 

Не відображається РНОКПП в «ДІЇ» ? Як виправити?

Картка платника податку тривалий час не проходить верифікацію, тобто в застосунку «ДІЯ» не відображається ваш ідентифікаційний номер – РНОКПП.

Таке трапляється, коли є неточність в банківських даних або реєстрі Державної податкової служби. Найпоширеніша з них пов’язана з неправильним внесенням ПІБ чи дати народження до реєстру.

Як це виправити?

Для початку отримайте онлайн-консультацію в банку. Зверніться до менеджера банку, щоб переконатися у коректності введених даних.

Звірте, чи збігаються дані в реєстрі з даними в паспорті (ПІБ, дата народження) та податковому номері. Банк перевірить дані в системі. Менеджер виправить за наявності помилки.

Якщо помилки в банківських даних відсутні, то зверніться до ДПС за місцем реєстрації, а саме до працівника, який видає РНОКПП. Якщо є помилка, то дані змінять, а вам видадуть новий документ.

Якщо помилку виправлено у банку, а документ ще не верифіковано, то необхідно звернутися до ДПС за місцем реєстрації.

 

Чи підлягають оподаткуванню відсотки, нараховані на залишок коштів поточного банківського рахунку ФОПа ?

      Нагадуємо, що об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця. До складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла ФОП як в грошовій, так і в натуральній формі від провадження господарської діяльності. А саме:

- виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків;

- виручка в натуральній (негрошовій формі);

- суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів та інші доходи, які пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень