A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Про проведення зустрічі фахівцями Городоцької ДПІ ГУ ДПС у Львівській області з питання декларування доходів, отриманих впродовж 2021 року.

Дата: 20.07.2022 11:48
Кількість переглядів: 308

 

           Під час проведення зустрічі у Городоцькій ДПІ, працівниками ДПІ надано консультації та практичні рекомендації щодо заповнення річної податкової декларації про доходи за минулий рік. Фахівець звернув увагу, що граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи минув 2 травня. Однак в умовах запровадження воєнного стану в Україні подовжено граничні строки для подання податкової звітності платниками податку на 90 календарних днів після завершення стану війни.

            Податківці зазначили, що податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2021 рік можна подати в електронній формі, скориставшись електронним сервісом ДПС «Електронний кабінет», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Держреєстрі фізичних осіб-платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

           Для подання декларації в електронному вигляді, платнику необхідно лише отримати електронний підпис у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС України або іншого надавача електронних довірчих послуг.

            Також, працівники інспекції  проінформували про можливості інших електронних сервісів Державної податкової служби і звернули  увагу на порядок надання податкової знижки у зв’язку з витратами, понесеними продовж 2021 року.

              Наприкінці зустрічі фахівці надали вичерпні відповіді платникам на всі поставлені запитання та закликали їх щодо підписки на канали інформування ДПС:
https://www.facebook.com/tax.lviv

https://www.facebook.com/TaxUkraine

https://t.me/tax_gov_ua

https://t.me/infoTAXbot

 

 

Про особливості подання громадянами декларації про майновий стан і доходи в зв’язку із запровадженням воєнного стану

        Фахівці Городоцької ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадують, що за відсутності у платника податків під час дії воєнного стану можливості своєчасного виконання податкових обов’язків щодо дотримання термінів подання звітності та сплати податків і зборів, він звільняється від передбаченої ПКУ відповідальності, з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом 6-ти місяців після припинення чи скасування воєнного стану -  абз.1 п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ  Податкового кодексу України.

        Платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо термінів подання звітності звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності Законом України від 12.05.2022 року №2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» (27 травня 2022 року) за умови подання податкової звітності до 20 липня 2022 року та сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року – абз.3 п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ  ПКУ.

Платники податків у яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, за умови виконання ними податкових обов’язків щодо подання звітності, сплати податків і зборів протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей - абз.4 п.п.69.1 п.69 підрозд.10 розд.ХХ ПКУ.

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків податкових обов’язків та перелік документів на підтвердження затверджується Міністерством фінансів України – абз.8 п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

 

Міністерство фінансів України затвердило нову форму декларації про майновий стан і доходи

Фахівці Городоцької ДПІ Головного  управління ДПС у Львівській  області інформують, що Міністерство фінансів України   наказом від 17.05.2022 р. № 143 затвердило у новій редакції форму податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкцію щодо її заповнення.

Так, до  форми декларації затверджено нові додатки:

- Додаток Ф4. Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу протягом звітного (податкового) року об'єкта(ів) нерухомого та/або рухомого майна;

- Додаток МПЗ. Розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за податковий (звітний) рік, що розраховується фізичним особами - підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Наказ №143 набере чинності з 01 січня 2023 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.

Звертаємо увагу, що в 2022 році громадяни, у тому числі й для отримання податкової знижки, мають подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2021 рік за старою формою, у редакції наказу Мінфіну від 17.12.2020 року № 783.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень