A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Городоцькій ДПІ щодо питань декларування майнового стану та доходів громадян

Дата: 15.08.2022 10:21
Кількість переглядів: 219

       З початку нового року в Україні розпочалася кампанія декларування майнового стану і доходів громадян, отриманих торік.  Під час телефонного спілкування, нещодавно проведеного із начальником Городоцької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській  області Романом Миськівим, абонентів цікавили питання декларування різних видів доходів та майна.  Наводимо найбільш  актуальні питання та відповіді на них.

 

         Чи продовжується кампанія декларування під час воєнного стану?

Так, кампанія декларування 2022 триває. Зверніть увагу, що обов’язковому декларуванню підлягають:

• доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався;

• доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);

• доходи у вигляді спадку від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунків від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

• доходи від продажу інвестиційних активів;

• іноземні доходи тощо.

Граничний термін подання декларацій про майновий стан і доходи був 2 травня. В той же час, в  умовах запровадження воєнного стану в Україні, подовжено граничні строки для подання податкової звітності платниками податку на  90 календарних днів після завершення стану війни. 

Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2021 рік можна подати в електронній формі, скориставшись електронним сервісом ДПС Електронний кабінет, який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Для подання декларації в електронному вигляді, платнику лише необхідно отримати кваліфікований електронний підпис у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС України або в іншого надавача електронних довірчих послуг.

 

         Чи потрібно подавати декларацію про доходи, отримані  минулого року за кордоном?

Податковим кодексом України передбачено, що громадяни, які працювали за кордоном, повинні до 1 травня 2022 року подати річну податкову декларацію до територіального податкового органу  за місцем реєстрації та до 1 серпня 2022 року сплатити податок на доходи фізичних осіб (18 відс.) та військовий збір (1,5 відс.) із суми задекларованих доходів.

У випадку, коли  громадянин України легально працював за кордоном і перераховував гроші своїм родичам, то їх одержувачі, мають задекларувати отриманий  іноземний дохід і сплатити податок. Із зарплати легально працюючого за кордоном громадянина України сплачується податок за правилами країни отримання доходу.  Якщо між Україною і країною отримання доходу підписано Конвенцію про уникнення подвійного оподаткування, і у фізичної особи є довідка про сплату податку за кордоном, то сума річного податкового зобов'язання зменшується на суму податку, сплаченого за кордоном.

 

          Хто повинен сплачувати податок з доходів фізичних осіб: фізична особа, яка продала автомобіль юридичній особі, чи підприємство-покупець? Чи потрібно такий дохід декларувати?

У разі якщо стороною договору купівлі – продажу об’єкта рухомого майна є юридична особа чи фізична особа – підприємець, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов’язана виконати всі визначені розділом IV Податкового кодексу України функції податкового агента.  При цьому податковий агент утримує податок за ставками, визначеними відповідно до ст.173 ПКУ з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві.  

 

Якщо я фактично не проживаю за місцем прописки, до якої інспекції потрібно подавати декларацію про доходи?

 

Платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, то він має подати декларацію до органу державної податкової служби за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

 

Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати фізична особа до контролюючого органу щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки щодо суми коштів, сплачених за навчання?

 Фізична особа – платник податку на доходи фізичних осіб, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання зобов’язана подати до контролюючого органу разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи копії платіжних та розрахункових документів, зокрема, квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують надавача послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх отримувача), а також копію договору з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг, вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення) тощо.

 

 

Як через «Електронний кабінет» подати податкову декларацію про майновий стан і доходи

          У приміщенні Городоцької ДПІ проведено тренінг з громадянами-фізичними особами, під час якого наголошено, що подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – декларація) можна не відвідуючи податкову.  Податківці зазначили, що для цього потрібно:

1. Отримати кваліфікований електронний підпис (далі – КЕП).

2. Здійснити вхід до «Електронного кабінету» за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua .

3. Здійснити вхід до приватної частини «Електронного кабінету», в якій можна ввести декларацію та направити до податкової.

         Вхід здійснюється за допомогою КЕП. Потрібно обрати АЦСК, обрати файл ключа (знайти КЕП там, де Ви його зберегли на комп’ютері), ввести пароль до КЕП, натиснути «Зчитати» та «Увійти».

         Далі здійснити вхід до меню «ЕК для громадян».

         Обрати закладку «Податкова декларація про майновий стан і доходи» та заповнити декларацію.

          Спочатку треба поставити відмітку «Звітна», чи «Нова звітна», чи «Уточнююча».

           Поставити позначку у комірці «Резидент», потім «Самостійно платником податку», потім у комірці «Громадянин» чи «Особа, яка заявляє право на податкову знижку».

           Перейти до заповнення показників звіту. Заповнивши декларацію, натиснути кнопку «Перевірити». Якщо Ви допустили помилку – Ви побачите підказку, що саме необхідно виправити.

           Після успішної перевірки декларації натиснути кнопку «Зберегти».

           Підписати звіт КЕП за допомого кнопок «Обрати», «Зчитати», «Підписати».

           Натиснути кнопку «Відправити».

           Через деякий час (5 – 10 хвилин) у лівій закладці «Вхідні/вихідні документи» переглянути, чи надійшла від ДПС квитанція про прийняття Вашої декларації.

         Прочитати зміст такої квитанції, впевнитися, що декларація успішно прийнята ДПС.

         Якщо декларація не прийнята, то у квитанції обов’язково буде зазначена помилка. Усі подані Вами звіти відображатимуться в меню «Перегляд звітності».

 

Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок)

Фахівці Городоцької ДПІ інформують.

Єдиний внесок для платника – резидента Дія Сіті встановлюється:

а) на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати – у розмірі мінімального страхового внеску (22 відс. від мінімальної заробітної плати);

б) на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг – контрактами – у розмірі мінімального страхового внеску (22 відс. від мінімальної заробітної плати).

Фізичні особи – підприємці, які мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті, звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску (22 відс. від мінімальної заробітної плати).

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень