A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Ставки збору з одноразового добровільного декларування визначені щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках в іноземних банках або які зберігаються в іноземних фінансових установах, та щодо права грошової вимоги до нерезидентів України

Дата: 29.08.2022 09:32
Кількість переглядів: 167

       Фахівці Городоцької ДПІ під час проведення семінару проінформували про те, що сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Збір) щодо задекларованих об’єктів визначається шляхом застосування до бази для нарахування Збору, визначеної згідно з п. 7 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, таких ставок:

          9 відс. – щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках в іноземних банках або які зберігаються в іноземних фінансових установах, та щодо права грошової вимоги до нерезидентів України, визначених п.п. «а» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

           Відповідно до п.п. «а» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – об’єкти декларування) можуть бути – валютні цінності (банківські метали, крім тих, що не розміщені на рахунках, національна валюта (гривня) та іноземна валюта, крім коштів у готівковій формі, та права грошової вимоги (у тому числі депозит (вклад), кошти, позичені третім особам за договором позики), оформлені у письмовій формі з юридичною особою або нотаріально посвідчені у разі виникнення права вимоги декларанта до іншої фізичної особи, що належать декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, у тому числі, але не виключно.

           Як альтернативу платник податків може обрати ставку 11,5 відс. із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Про особливості застосування касової техніки йшлося під час робочої зустрічі у Городоцькій ДПІ

          Заступник начальника – начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Городоцької ДПІ Орест Мельник провів робочу зустріч із платниками податків. Під час заходу він розповів про новації податкового законодавства, застосування РРО чи ПРРО платниками єдиного податку, а також про декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році.

         Посадовець зауважив, що підприємці-платники єдиного податку ІІ-IV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, які здійснюють розрахунки за товар готівкою, зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО та відповідно повинні видавати фіскальні чеки покупцям. «Можуть не застосовувати реєстратори розрахункових операції суб’єкти господарювання платники єдиного податку, котрі здійснюють діяльність на території села, але за умови не перевищення доходу 167 мінімальних заробітних плат, тобто 1 085 500 гривень. При цьому обов’язком для них є ведення КОРО та РК», – деталізував Орест Мельник.

Податківець нагадав хто має вести облік доходів та витрат. Зокрема посадовець наголосив, що фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку, які здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог Порядку затвердженого наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496.

Орест Мельник зазначив, що реєстрація програмного РРО здійснюється за заявою платника, яка подається в електронній формі за основним місцем обліку через Електронний кабінет з використанням цифрового підпису. «При реєстрації  ПРРО у заяві за формою № 1-ПРРО важливо правильно заповнити дані адреси, відповідно до зазначених у ф.20-ОПП», – наголосила вона. Після включення ПРРО до реєстру ПРРО він може використовуватись суб’єктом господарювання.

Податок на нерухомість: уточнення зменшення суми податкового зобов’язання

            Фахівці Городоцької ДПІ повідомляють.

            Згідно з нормами п. п. 69.22 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) тимчасово, на період з 01 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року, не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Податок), за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх частки, які перебувають у власності юридичних осіб, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями росії.

            Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії та територій тимчасово окупованих збройними формуваннями росії, визначається Кабінетом Міністрів України.

            Після затвердження Кабінетом Міністрів України Переліку територій за об’єкти нерухомості, розташовані в межах територій, включених до цього переліку, платники  податку зможуть скорегувати свої податкові зобов’язання з Податку відповідно до ПКУ шляхом подання податкової декларації з Податку (далі – Декларація) з типом «Уточнююча».

            Форма Декларації, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 №408 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.11.2018 №897), передбачає заповнення додатка 1 (для об’єктів житлової нерухомості) та додатка 2 (для об’єктів нежитлової нерухомості), які є її невід’ємною частиною.

            Для відображення зменшення суми податкового зобов’язання з Податку відповідно до вимог п. п. 69.22 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ (далі – п. п. 69.22) розд. І «Розрахунок податкового зобов’язання» додатка 1 до Декларації з типом «Уточнююча» заповнюється наступним чином:

- значення показників колонок 1-16 переносяться за даними раніше поданої Декларації за 2022 рік;

- колонки 17-19 не заповнюються (норма п. п. 69.22 не є пільгою);

- у колонці 20 зазначається сума податкового зобов’язання до сплати, розрахована як сума, зазначена у колонці 16, зменшена згідно з п. п. 69.22, починаючи з 01 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року);

- у колонці 21 зазначається така ж сума, як у колонці 20;

- у колонках 22-24 зазначається «0».

Аналогічно заповнюється розд. І «Розрахунок податкового зобов’язання» додатка 2 до Декларації з типом «Уточнююча»:

- значення показників колонок 1-15 переносяться за даними раніше поданої Декларації за 2022 рік;

- колонки 16-18 не заповнюються;

- у колонці 19 зазначається сума податкового зобов’язання до сплати (розрахована як сума, зазначена у колонці 15, зменшена згідно з п. п. 69.22, починаючи з 01 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року);

- у колонці 20 зазначається така ж сума, як у колонці 19;

- у колонках 21-23 зазначається «0».

            Водночас у Декларації у рядку «Доповнення до Податкової декларації» (після рядка 7) у колонці «Зміст доповнення» зазначається причина зменшення податкового зобов’язання: «Уточнена сума податкового зобов’язання до сплати розрахована відповідно до п. п. 69.22 п. 69 підрозділу 10 Перехідних положень Податкового кодексу України».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень