A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Городоцькі податківці інформують платників про актуальні питання податкового законодавства

Дата: 07.10.2022 11:47
Кількість переглядів: 322

 Нещодавно начальник Городоцької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Роман Миськів провів семінар з платниками податків. Під час семінару розглянуто питання про добровільне декларування.

        Податківець наголосив, що скористатися одноразовим добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти. Для цього фізичні особи повинні подати одноразову добровільну декларацію до Державної податкової інспекції та сплатити одноразовий збір. У Декларації не потрібно зазначати інформацію про джерела отримання об’єктів декларування. При цьому, у разі декларування об’єктів, що знаходяться (зареєстровані) за межами України, декларант зобов’язаний документально підтвердити вартість об’єктів декларування, додавши до Декларації засвідчені належним чином копії документів, що підтверджують їх вартість. У разі декларування об’єктів, які знаходяться (зареєстровані) на території України – Декларант має право долучити такі документи.

       Роман Миськів детально розповів, за якими ставками оподатковуються об’єкти декларування та як визначити суму одноразового збору. Водночас звернув увагу, що одноразове декларування є правом громадянина, а не його обов’язком.

        Наприкінці семінару Роман Миськів надав вичерпні відповіді платникам на всі поставлені запитання та закликав їх щодо підписки на канали інформування ДПС:
https://www.facebook.com/tax.lviv

https://www.facebook.com/TaxUkraine

https://t.me/tax_gov_ua

https://t.me/infoTAXbot

 

«Гаряча лінія» з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування

 

        Нещодавно начальник Городоцької ДПІ Роман Миськів поспілкувався із додзвонювачами під час «гарячої лінії» з питань податкового законодавства в час війни.                 Надаємо найбільш актуальні запитання та відповіді прямого зв’язку вашій увазі.

Запитання. Які строки сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?

Відповідь: сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом упродовж 30 календарних днів з дати подання декларації.

У разі вибору декларантом у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата проводиться так:

першого платежу – упродовж 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

другого платежу – до 1 листопада 2023 року;

третього платежу – до 1 листопада 2024 року.

У разі подання декларантом уточнюючої одноразової (спеціальної) добровільної декларації: – якщо сума збору, визначена в уточнюючій декларації, є меншою за суму збору, сплачену на підставі попередньо поданої декларації, повернення надміру сплаченої суми збору здійснюється у порядку, визначеному ст.. 43 Податкового кодексу України;

– якщо сума збору, визначена в уточнюючій декларації, є більшою за суму збору, сплачену на підставі попередньо поданої декларації, декларант, який подав відповідну декларацію, зобов’язаний сплатити суму недоплати збору в розмірі такої різниці протягом 30 календарних днів з дати подання уточнюючої декларації.

У разі ж несплати або сплати не в повному обсязі суми збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, така декларація вважається неподаною та на декларанта не поширюються передбачені цим підрозділом державні гарантії та звільнення від відповідальності.

 

Запитання. Який документ вважається розрахунковим документом?

Відповідь: Відповідно до ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» розрахунковий документ –документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів, отримання (повернення) коштів, торгівлю валютними цінностями в готівковій формі (електронний розрахунковий документ) у випадках, передбачених Законом №265, зареєстрованим у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або програмним реєстратором розрахункових операцій, чи заповнений в ручну.

 

Запитання. Чи має право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році ФОП – платник єдиного податку, який упродовж календарного року перевищив обсяг доходу, встановленого для відповідної групи?

Відповідь: Звертаю увагу, що відповідно до п.292.16 ст. 292 Податкового кодексу України право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році мають платники єдиного податку за умови не перевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого для відповідної групи платників єдиного податку.

При цьому, якщо протягом календарного року платники першої і другої груп використали право на застосування іншої ставки єдиного податку у зв’язку з перевищенням обсягу доходу, встановленого для відповідної групи, право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному календарному році такі платники мають за умови не перевищення ними протягом календарного року обсягу доходу, встановленого п.п. 3 п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України (для третьої групи).

 

Запитання. Чи є обов’язковим отримання витягу з реєстру платників ПДВ?

Відповідь: Нагадую, що Законом України від 24 жовтня 2013 року №657-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень» скасовано такі документи, як свідоцтво про реєстрацію особи платником податку на додану вартість та свідоцтво про реєстрацію як суб’єкта спеціального режиму оподаткування, та надано право платникам податку на додану вартість за їх запитом отримувати витяги із реєстру платників податку на додану вартість у контролюючих органах.

Оскільки отримання витягів з реєстру платників податку на додану вартість не є обов’язковим для платників, контролюючі органи не мають підстав вимагати їх у платників. Підтвердженням факту реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності платником податку на додану вартість є наявність інформації про таку реєстрацію на офіційному вебпорталі ДПС, яка оновлюється щоденно.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень