A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Городоцька ДПІ: у діалозі з платниками

Дата: 09.01.2023 09:46
Кількість переглядів: 272

  У Центрі обслуговування платників Городоцької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбулася зустріч з платниками податків щодо основних змін податкового законодавства. На запитання платників податків та громадян відповідав заступник начальника - начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Городоцької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Орест Мельник.

Платникам роз’яснено особливості сплати земельного податку з фізичних осіб та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 2022 рік, нарахування даних податків та строки їх сплати.

Слухачів також проінформовано про одноразове (спеціальне) добровільне декларування, новації податкового законодавства, а також щодо особливостей застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку ІІ–ІV груп, оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельного податку, а також подання громадянами декларації про майновий стан і доходи, в тому числі для того, щоб скористатися правом на податкову знижку.

Актуальне інтерв’ю про податкові новації

 

         Нещодавно редактор Городоцької районної газети «Народна Думка» мав нагоду поспілкуватися з начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим.

– Розкажіть, будь ласка, нашим читачам щодо термінів одноразового (спеціального) добровільного декларування?

– Законом України від 15 серпня 2022 року № 2516-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройній агресії та забезпеченні національної безпеки України» подовжено термін подання одноразових (спеціальних) добровільних декларацій до 1 березня 2023 року.

Нагадаю, що декларуванню підлягають активи, розміщені на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

  Хто може скористатися одноразовим (спеціальним) декларуванням?

– Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків. 

Закликаємо громадян скористатись можливістю легалізувати власні активи за пониженими ставками.

Сплачений одноразовий збір у рамках податкової амністії йде до державного бюджету, з якого фінансується обороноздатність нашої країни.

У випадку необхідності додаткових роз’яснень громадяни можуть звернутись у Центр обслуговування платників Городоцької ДПІ.

Звільнення від сплати єдиного податку діє до скасування воєнного стану

        Фахівці Городоцької ДПІ інформують.

        Законом України від 15 березня 2022 року №2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема, підрозділ 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено новим п. 9.

        Так, тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, згідно з абзацом першим п. п. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої груп, мають право не сплачувати єдиний податок.

         При цьому такими особами декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого п. п. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ єдиний податок не сплачувався (абзац другий п. п. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Про порушення податкового законодавства можна повідомляти за допомогою чат-бота «StopViolationBot»

 

         Фахівці Городоцької ДПІ інформують громадян про можливість у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці, повідомляти податкову службу про відомі факти порушень законодавства, зокрема, щодо:

         - незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків;

         - відмову у розрахунку банківською карткою;

         - торгівлю без ліцензій, порушення порядку реалізації підакцизної продукції;

         - завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби;

         - неоформлення трудових відносин з найманими працівниками;

         - здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

         Така можливість реалізована завдяки створеному в ДПС чат-боту «StopViolationBot» на базі месенджера Telegram.

          По-перше – це просто, по-друге – це швидко, і найголовніше – це ефективно.

Вся інформація, яка надходить до чат-боту, досліджується та перевіряється працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи.

 

Городоцька ДПІ: під час робочих зустрічей з платниками – про застосування норм податкового законодавства

          Працівники Городоцької ДПІ продовжують інформувати платників про застосування норм податкового законодавства.

          Так, днями фахівці Городоцької ДПІ під час робочої зустрічі роз’яснили платникам, що відповідно до ст. 392 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) встановлені правила оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній, якими володіють українські резиденти (як фізичні, так і юридичні особи) в інших країнах (або фактично їх контролюють) та з яких українські резиденти зобов’язані сплатити в Україні податок з нерозподілених прибутків таких компаній.

           Податківці звернули увагу на те, що статтею дано визначення контрольованої іноземної компанії; встановлено умови, за якими платник податків визначається контролером іноземної компанії або іноземного утворення без статусу юридичної особи; порядок розрахунку скоригованого прибутку контрольованих іноземних компаній та умови звільнення їх від оподаткування.

          Пунктом 54 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу встановлено особливості застосування положень про оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній протягом перехідного періоду, зокрема, першим звітним (податковим) роком для звіту про контрольовані іноземні компанії є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року – звітний період, що розпочинається у 2022 році). Контролюючі особи мають право подати звіт про контрольовані іноземні компанії за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік. При цьому штрафні санкції та/або пеня не застосовуються.

         Відповідно до пп. 392.5.2 п. 392.5 ст. 392 Кодексу контролюючі особи – фізичні особи зобов'язані подавати звіт про контрольовані іноземні компанії до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи за відповідний календарний рік засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису.

До звіту про контрольовані іноземні компанії в обов'язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний (податковий) рік. Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції спливають пізніше граничних строків подання річної декларації про майновий стан і доходи, такі копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії подаються разом із річною декларацією про майновий стан і доходи за наступний звітний (податковий) період.

        Звіт про контрольовані іноземні компанії затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25 серпня 2022 року № 254 «Про затвердження форми Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії, Порядку заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу та Змін до форми             Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 жовтня 2022 року за

№ 1219/38555.

          Наказом Міністерства фінансів України від 17 травня 2022 року № 143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 03 червня 2022 року за № 593/37929, з 01 січня 2023 року запроваджується нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), яка передбачає заповнення окремого додатку КІК для фізичних осіб – контролерів контрольованих іноземних компаній.

           При цьому, зазначений додаток заповнюється окремо по кожній контрольованій іноземній компанії, а загальна сума прибутку контрольованих іноземних компаній відображається у р. 10.14 декларації.

 

 

На тренінгу – про важливі питання податкового законодавства

         У Центрі обслуговування платників Городоцької ДПІ днями відбулася зустріч (тренінг) з платниками податків. Під час зустрічі роз’яснювали особливості одноразового (спеціального) добровільного декларування, а також новації податкового законодавства.        Платників проінформовано про особливості кампанії декларування доходів громадян за 2021 рік, зокрема подання громадянами декларації про майновий стан і доходи, які отримували доходи від спадщини та дарування, доходи від продажу рухомого та нерухомого майна, інші доходи, в тому числі надання права на податкову знижку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень