Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

ПОРЯДОК надання адресної допомоги на реабілітацію осіб з інвалідністю внаслідок війни...

Дата: 26.06.2023 15:55
Кількість переглядів: 213

 

Фото без опису

​​​​​ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження начальника

обласної військової адміністрації

_____________ №______________

 

ПОРЯДОК

надання адресної допомоги на реабілітацію осіб з інвалідністю внаслідок війни І, ІІ, ІІІ груп з числа осіб, які брали участь у Революції Гідності / антитерористичній операції / операції Обʼєднаних сил / заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України (далі – Порядок)

 

1. Цей Порядок визначає механізм надання адресної допомоги на реабілітацію (далі – допомога) особам з інвалідністю внаслідок війни І, ІІ, ІІІ груп, які брали участь у Революції Гідності / антитерористичній операції / заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (операції Обʼєднаних сил) / заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, за рахунок коштів, передбачених в обласному бюджеті в рамках реалізації Комплексної програми соціальної підтримки у Львівській області учасників АТО (ООС), бійців-добровольців АТО, Захисників та Захисниць України, членів їх сімей, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2021- 2025 роки.

2. Законодавчою та нормативною основою цього Порядку є Бюджетний кодекс України, закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», Укази Президента України від 14.04.2014  № 405/2014 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України», від 13.04.2014 «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України», від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» від 14.03.2022 № 133/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», рішення Львівської обласної ради про затвердження показників обласного бюджету на відповідний рік, інші законодавчі та нормативні акти, що регулюють відносини у відповідній сфері.

3. Допомога надається і виплачується особам з інвалідністю внаслідок війни з числа осіб, які брали участь у Революції Гідності / антитерористичній операції / заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (операції Обʼєднаних сил) / заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, які зареєстровані / фактично проживають у Львівській області (далі – заявник / одержувач), за умови відсутності затверджених місцевих програм на реабілітацію, або коштів на зазначені цілі для надання грошової компенсації, якими може скористатися заявник / одержувач. 

4. Заявникам / одержувачам з числа внутрішньо переміщених осіб допомога призначається за місцем перебування на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб (в межах Львівської області).

5.1. Допомога надається не частіше одного разу на рік для оплати вартості медичної та/або фізичної, та/або психологічної реабілітації у розмірі, визначеному паспортом бюджетної програми на відповідний рік.

5.2. Допомога може бути використана на послуги з медичної, фізичної, психологічної реабілітації; послуги спортивного залу, тренажерного залу, басейну; послуги з іпотерапії та інші (далі – заходи з реабілітації).

5.3. Допомогу може буди використано на заходи реабілітації разом з дружиною (чоловіком) заявника / одержувача.

6. Допомога надається раз у рік за умови встановлення одержувачем інвалідності не пізніше 20 листопада поточного року. Якщо інвалідність у поточному році встановлено після визначеної дати, то право на отримання допомоги настає в наступному році.

7. Для отримання допомоги заявник / одержувач, який звернувся вперше, подає до органу з питань соціального захисту сільської, селищної, міської ради або іншого органу, створеного відповідною сільською, селищною, міською радою для здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування в межах, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та іншими законами (далі – виконавчий орган ради) за зареєстрованим місцем проживання / перебування такі документи:

7.1. Заяву;

7.2. Копію посвідчення «особи з інвалідністю внаслідок війни»;

7.3. Копію документа, що підтверджує безпосередню участь антитерористичній операції / заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (операції Обʼєднаних сил) / заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України (у разі відсутності у посвідченні ветерана війни посилання на норму Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», відповідно до якої установлено статус);

7.4. Норма підпункту 7.3. пункту 7 Порядку не застосовується у випадку звернення заявників / одержувачів з числа постраждалих учасників Революції Гідності та / або осіб, яким було встановлено статус учасника бойових дій - відповідно до пункту 21 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі - Закон), та / або осіб, яким було встановлено статус з інвалідністю внаслідок війни – відповідно до пунктів 13-14 частини другої статті 7 Закону;

7.5. Копію індивідуальної програми реабілітації, виданої медико-соціальною експертною комісією із зазначенням необхідності отримання реабілітації;

7.6. Копії сторінок паспорта громадянина України; якщо паспорт громадянина України виданий у формі картки (ID-паспорт), додатково слід подати документ, виданий компетентним органом про реєстрацію місця проживання;

7.7. Копію реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);

7.8. Реквізити особового банківського рахунку.

8. У разі виникнення обставин, що можуть вплинути на надання допомоги (зміна місця проживання, банківських реквізитів тощо), заявник / одержувач повідомляє про це виконавчий орган ради за зареєстрованим місцем проживання / перебування.

9. Копії документів, що додаються до заяви, засвідчуються заявником / одержувачем або посадовою особою уповноваженою на прийом документів.

10. Для отримання допомоги в наступних роках заявник / одержувач долучає до зазначених у пункті 7 цього Порядку документів одне з підтверджень про проходження реабілітації за попередній період (рахунок про оплату, акт наданих послуг, квитанцію, договір або будь-який інший документ, що підтверджує проходження реабілітації заявником / одержувачем або разом з його (її) дружиною (чоловіком). 

10.1. Дружина (чоловік) заявника / одержувача може проходити реабілітацію лише разом із заявником / одержувачем та може використати не більше половини отриманої заявником / одержувачем допомоги.

10.2. Обов’язковою умовою є зазначення у підтверджувальних документах прізвища, ім’я, по батькові заявника / одержувача (його (її) дружини (чоловіка) та підтвердження вартості отриманих послуг не меншої від двох третіх розміру допомоги. 

11. Виконавчий орган ради протягом трьох робочих днів з дня подання повного пакету документів, зазначених у пунктах 7, 10 цього Порядку, приймає рішення про надання допомоги, формує і затверджує відомості для виплати допомоги та передає їх до комунального закладу Львівської обласної ради «Центр моніторингу соціальних програм та контролю за призначенням і виплатою допомог» для проведення виплати.

12. Допомога виплачується шляхом перерахування коштів банківським установам на вказані особові рахунки заявників / одержувачів.

13. Підставою для відмови в наданні допомоги є:

13.1. Відсутність повного пакету документів, визначених пунктами 7, 10 цього Порядку, протягом місяця з дня подання заяви заявником / одержувачем.

13.2. Виявлення недостовірних даних.

13.3. Письмова відмова заявника / одержувача в одержанні призначеної / нарахованої допомоги.

13.4. Виїзд заявника / одержувача на постійне місце проживання за межі Львівської області.

13.5. Смерть заявника / одержувача.

14. У разі наявності підстав для відмови в наданні допомоги виконавчий орган ради протягом трьох робочих днів з дня подання пакету документів, визначених пунктами 7, 10 цього Порядку, приймає рішення про відмову в наданні/виплаті допомоги, про що інформує заявника / одержувача письмово із зазначенням підстав для відмови протягом десяти робочих днів з моменту прийняття такого рішення. 

Одержувач може оскаржити рішення про відмову в порядку, визначеному законодавством.

15. Після призначення соціальної виплати виконавчий орган ради формує і затверджує відомості для її виплати та передає їх до комунального закладу Львівської обласної ради «Центр моніторингу соціальних програм та контролю за призначенням і виплатою допомог» для проведення виплати.

16. Фінансування видатків на надання соціальних виплат здійснюється за рахунок коштів, передбачених рішенням Львівської обласної ради / розпорядженням начальника Львівської обласної військової адміністрації про обласний бюджет Львівської області на відповідний рік для департаменту соціального захисту населення Львівської обласної адміністрації за КПКВК 0813242 «Інші заходи у сфері соціального захисту населення і соціальне забезпечення», з метою наступного перерахування коштів на зазначені цілі комунальному закладові Львівської обласної ради «Центр моніторингу соціальних програм та контролю за призначенням і виплатою допомог».

17. Виконавчі органи рад щомісячно готують замовлення про обсяг нарахованої соціальної виплати та подають до 10 числа поточного місяця відомості на її виплату комунальному закладові Львівської обласної ради «Центр моніторингу соціальних програм та контролю за призначенням і виплатою допомог», як розпорядникові бюджетних коштів.

18. З обласного бюджету кошти виділяються департаментом фінансів обласної адміністрації в межах зареєстрованих розпорядником коштів бюджетних зобов’язань в органах Державної казначейської служби України.

19. Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації, як головний розпорядник коштів, формує замовлення після фінансування якого, скеровує кошти за призначеними комунальному закладові Львівської обласної ради «Центр моніторингу соціальних програм та контролю за призначенням і виплатою допомог» для здійснення соціальних виплат.

20. Складення та подання фінансової і бюджетної звітності про виконання бюджетної програми та використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим та ефективним витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку.

21. Комунальний заклад Львівської обласної ради «Центр моніторингу соціальних програм та контролю за призначенням і виплатою допомог» щомісячно, до 5 числа, інформує департамент соціального захисту населення обласної адміністрації про обсяги касових видатків у розрізі кодів економічної класифікації видатків бюджету, чисельності одержувачів та кількості здійснених виплат.

22. Спірні питання щодо надання або відмови в наданні допомоги заявникові вирішуються на засіданні постійної комісії з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій Львівської обласної ради за участі представників Львівської обласної військової адміністрації.

 

Т. в. о. директора департаменту

соціального захисту населення

обласної державної адміністрації  Роман АНДРЕС


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень