A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій

Дата: 25.08.2023 12:06
Кількість переглядів: 96

Фото без опису

Про реєстрацію РРО/ПРРО у контролюючих органах під час «круглого столу» у Городоцькій ДПІ 

У Городоцькій ДПІ проведено «круглий стіл» з платниками податків щодо застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій.

У ході ведення «круглого столу» податківці повідомили платникам податків, що суб’єкти господарювання, на яких поширюється дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», для здійснення розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі зобов’язані зареєструвати РРО або ПРРО в контролюючих органах. 

Фізичні особи – підприємці застосовують РРО/ПРРО відповідно до вимог цього Закону. ФОП – платники єдиного податку першої групи РРО/ПРРО не застосовують. 

Суб’єкт господарювання обирає самостійно: РРО чи ПРРО він буде застосовувати для проведення розрахункових операцій. 

Процедури реєстрації РРО/ПРРО врегульовані відповідними порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій». 

Ці процедури максимально спрощені, враховують специфіку роботи РРО та ПРРО і здійснюються за заявницьким принципом. 

Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі. 

Обробка поданих заяв здійснюється автоматично засобами інформаційно-комунікаційної системи ДПС. Про результат обробки заяви, реєстрацію РРО/ПРРО суб’єкту господарювання повідомляється у Електронному кабінеті. 

ДПС запропоновано бізнесу безоплатне програмне рішення (ПРРО), що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web.

Вибір суб’єкта господарювання щодо застосування ним у своїй господарській діяльності безоплатного, комерційного чи власного ПРРО, або РРО, не обмежується. 

Перехід від застосування РРО до застосування ПРРО або навпаки здійснюється через процедуру скасування реєстрації та реєстрацію відповідного РРО чи ПРРО. 

У зв’язку із набранням чинності 01.08.2023 Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким, зокрема, внесено зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», відновлено дію абзацу сьомого статті 5 цього Закону. Відтак використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено. 

ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС. 

Фото без опису

Дотримання законодавства щодо застосування РРО/ПРРО

 У Городоцькій ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», під час якого старший державний інспектор відділу з надання адміністративних та інших послуг Городоцької  ДПІ Іван Лазорко проінформував платників податків про дотримання законодавства щодо застосування РРО/ПРРО.

Під час «гарячої лінії» інспектор детально поінформував платників податків про основні положення Закону України №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон №3219) .

Повідомив дозвонювачам також, що Закон № 3219 знизив розмір штрафних санкцій за незастосування РРО для підприємців (окрім тих, які торгують підакцизною продукцією, валютними цінностями, ювелірними виробами, медичними та лікарськими засобами чи виробами, складною побутовою технікою та не провадять діяльність у сфері азартних ігор) зі 100% за перше порушення вартості реалізованого товару та 150 % вартості реалізованого товару за наступне до 25 % та 50 % відповідно.

На запитання як зареєструвати ПРРО, Іван Лазорко відповів, що реєстрацію ПРРО здійснюють на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604), що подають у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет або засобами телекомунікацій.

Платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали фахові відповіді на всі запитання відповідно заявленої тематики.

 Про особливості застосування РРО/ПРРО

У Городоцькій ДПІ було проведено зустріч із громадянами, на якій фахівці ДПІ ознайомили присутніх із законодавчими новаціями щодо застосування РРО/ПРРО, МПЗ.

Під час заходу  суб’єктів господарювання проінформовано про особливості застосування РРО/ПРРО в умовах воєнного стану, наголосивши на можливості споживачам здійснювати розрахунки у безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів, висвітлено питання нарахування МПЗ фізичним особам, зокрема й обліку платників та об’єктів МПЗ, порядку нарахування МПЗ, дотримання терміну сплати. Зазначено й про можливість проведення звірок в частині правильності нарахування МПЗ.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень