Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Городоцька ДПІ інформує

Дата: 29.09.2023 14:29
Кількість переглядів: 164

Фото без опису

ДПІ провела сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія» щодо новацій податкового законодавства

 Заступником начальник Городоцької ДПІ Oрестом Мельником провів сеанс телефонного зв`язку «гаряча лінія» на тему: «Новації податкового законодавства з 01 серпня 2023 року. Актуальні питання реєстрації та використання РРО/ПРРО».

Під час спілкування телефоном податківець розповів платникам податків, що відповідно до змін прийнятих Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» застосування РРО /ПРРО стало обов’язковим для всіх платників єдиного податку, крім платників І групи, фізичним особам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства та тих хто не здійснює розрахункових операцій.

Також, Орест Мельник платникам податків, які цікавилися порядком реєстрації РРО/програмного РРО детально розповів, які документи та в якій послідовності необхідно надавати СГ для реєстрації РРО/ПРРО.

Окремо, податківець наголосив дозвонювачам, що Законом України № 3219-IX відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Під час спілкування платники податків отримали відповіді на всі запитання, які їх цікавили.

У Городоцькій ДПІ ГУ ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія».

У Городоцькій ДПІ ГУ ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». Як інформує фахівець податкової служби Іван Лазорко, найбільш запитуваною інформацією цього разу були наступні питання:

- чи необхідно СГ застосовувати РРО або ПРРО, якщо товар продається покупцю на умовах післяплати із використанням служб доставки?
 - чи необхідно СГ при здійсненні діяльності у сфері оптової, роздрібної торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу проводити розрахунки за готівку та/або в безготівковій формі?

- чи необхідно СГ при здійсненні діяльності у сфері оптової, роздрібної торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу проводити розрахунки за готівку та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) з використанням роботи РРО або ПРРО?

Кожному запитувачу було дано вичерпні відповіді та рекомендовано ознайомитись з усіма змінами у податковому законодавстві на субсайті ГУ ДПС у Львівській області офіційного вебпорталу ДПС .

Повертаємо помилково/зайво сплачені суми податків

 Городоцька ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що платники мають право на повернення помилково або зайво сплачених сум податків та зборів до бюджетів (крім випадків наявності у такого платника податкового боргу). Для повернення таких сум (крім єдиного внеску) платник податків має подати протягом 1095 днів від дня їх виникнення до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) заяву у довільній формі з зазначенням напряму перерахування коштів. Звертаємо увагу, що подати заяву можна і скориставшись сервісом Електронного кабінету. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. Вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису. При створенні Заяви в режимі «Введення звітності» платник самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми», зокрема «J(F)13 Запити». З переліку запитів обирає необхідну форму Заяви («J/F 1302001»), а потім відповідний територіальний орган ДФС: «регіон», «район» (за замовчуванням встановлено орган ДПС за місцем основної реєстрації). Додатково до заяви слід подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету. Для цього у вкладці «Додатки» обирається опція «Додати» документ довільного формату (F/J 1360102) та заповнюються обов’язкові поля форми. 

Городоцька ДПІ “Про нюанси заповнення платіжних інструкцій”

Фахівці Городоцької ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадують, що  при здійсненні сплати податкових платежів та єдиного внеску у платіжній інструкції необхідно заповнювати всі обов’язкові реквізити. Перелік обов’язкових реквізитів платіжної інструкції, які заповнюються платниками, визначено Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 № 163 та наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 №148.  Реквізит «Призначення платежу» заповнюється згідно з прикладами, наведеними у Порядку № 148. Обов’язковий реквізит «Код платника» заповнюють всі платники, які сплачують податки, збори, інші платежі та єдиний внесок. Юридичні особи у реквізиті «Код платника» зазначають код ЄДРПОУ,  фізичні особи – підприємці та громадяни – податковий номер. Щодо реквізиту «Код фактичного платника», то він заповнюється юридичними особами у разі, якщо вони у своєму складі мають відокремлені підрозділи, представництва та сплачують платежі до бюджету і фондів соціального страхування за відокремлені підрозділи, представництва. При цьому юридичні особи у реквізиті «Код платника» платіжної інструкції зазначають власний код ЄДРПОУ, а у реквізиті «Код фактичного платника» – код ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, представництва. Щодо громадян, то вони заповнюють вказаний реквізит у разі, якщо сплачують податкові платежі та єдиний внесок за допомогою технічного пристрою (банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслуговування, програмно-апаратне середовище мобільного телефону, інший пристрій) або через каси надавачів платіжних послуг. У даному реквізиті («Код фактичного платника») вказується власний податковий номер.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень