Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Вода з колодязя: якість, способи очищення, догляд за криницею

Дата: 13.02.2024 16:49
Кількість переглядів: 131

Вода з колодязя: ризики та рекомендації жовтоводських фахівців - Жовті Води .City

Використання води для пиття є однією з найважливіших потреб людини. Але треба пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі інфекційних захворювань, в першу чергу – кишкових інфекцій. Крім кишкових інфекцій, через питну воду можуть і інші інфекційні захворювання.

 

Одним з альтернативних джерел водопостачання в населених пунктах є колодязі.

При влаштуванні колодязів необхідно дотримуватись таких вимог:

- стінки колодязів повинні бути щільні, без шпарин, здатні ізолювати колодязь від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод).

- колодязі закриті зверху, обладнують вентиляційною трубою, виведеною вище поверхні землі не менше ніж на 2 м, отвір необхідно захистити ковпаком із сіткою.

- для захисту від забруднення поверхневими стоками необхідно влаштовувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від колодязя.

Користуючись колодязем, велику увагу необхідно приділяти його захисту від забруднення і періодично ремонтувати, запобігати нагромадженню мулу, що погіршує смак і запах води, та який є сприятливим середовищем для розмноження патогенних мікроорганізмів. З цією метою його треба періодично – не рідше раз на рік очищати та цілком відкачувати воду. Після кожного ремонту або очищення рекомендовано проводити дезінфекцію споруд та води деззасобами дозволеними МОЗ України.

З метою попередження виникнення захворюваності серед користувачів криничної води – весною та восени треба проводити такі необхідні важливі заходи, як профілактичне знезараження. Для цього використовується хлорне вапно або ж спеціальні таблетовані дез.засоби.

Необхідно зазначити, що хлорування води дає тимчасовий ефект. Тому якщо є постійне джерело забруднення (затікання нечистот від вбиральні, ґрунтових вод через несправний колодязний зруб тощо), користування водою колодязя забороняється до усування цих дефектів.

Просимо забезпечити проведення знезараження питної води з метою зниження ризиків вживання забрудненої питної води у відповідну пору року!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень