A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Городоцька ДПІ інформує

Дата: 18.04.2024 13:07
Кількість переглядів: 40

Фото без опису

Cеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо особливостей кампанії декларування доходів громадян – 2024

       У Городоцькій ДПІ відбувся черговий  сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо особливостей кампанії декларування доходів громадян - 2024 та можливості подання декларації дистанційно за допомогою електроних сервісів ДПС. На запитання платників податків відповідав заступник начальника – начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Городоцької ДПІ Орест Мельник. 

       В ході спілкування Орест Мельник розповів, що 1 січня 2024 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року та роз’яснила платникам особливості декларування доходів, зокрема, акцентувавши увагу на тих громадянах, які підпадають до обов’язкового декларування.

        Фахівець проінформував,  що податкова декларація про майновий стан і доходи подається за вибором платника – особисто, поштою або засобами електронного зв’язку через сервіс «Електронний кабінет» у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи»  або через мобільний застосунок «Моя податкова» до 01 травня 2024 року, на податкову знижку – до 31 грудня 2024 року. Акцетовано увагу платників на переваги подання податкової декларації через електронні сервіси ДПС. 

Дозвонювачі також дізналися, що з початку року введено в дію нову форма податкової декларації про майновий стан і доходи у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».  

Платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали фахові відповіді на всі запитання щодо заявленої тематики. 

Чи включаються до Додатку ДІЯ сума коштів, сплачена резидентом Дія Сіті  за свій рахунок за договором добровільного медичного страхування на користь  гіг- спеціалістів в межах 30 відс. нарахованої винагороди такому гіг-спеціалісту?

 

Начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим надано коментар.

Так, включається у сумі сплачених коштів у вигляді добровільного медичного страхування на користь гіг-спеціалістів, якщо їх вартість підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідно до розділу IV Податкового кодексу України або не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно зі ст. 165 Кодексу та/або не оподатковується згідно з п. 170.7 ст. 170 ПКУ, враховується при розрахунку податку на операції резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах та відображається у рядках 16 та 16.3 Додатку ДІЯ. 

У Городоцькій ДПІ проведено зустріч з платниками податків на тему: “Порядок застосування ПРРО та РРО ”

   Нещодавно начальник Городоцької ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Роман Миськів провів зустріч з платниками податків, під час якої розповів про порядок застосування РРО, ПРРО. Як зазначив посадовець, платники єдиного податку 2,3,4 групи, які проводять готівкові розрахункові операції, зобов’язані використовувати касові апарати. При цьому зазначив, що суб’єкти господарювання мають право обирати вид РРО для проведення розрахунків з покупцями: або класичний касовий апарат, або програмний РРО, залежно від особливостей діяльності. Як альтернативу касовим апаратам, можна застосовувати програмний РРО – безкоштовний сервіс від податкової служби.

      Очільник ДПІ проінформував як зареєструвати програмне РРО та як його використовувати при здійсненні розрахунків з покупцями.

       На завершення зустрічі керівник установи роз’яснив про переваги подання звітності в електронному вигляді, порадив звертатися до фахівців ДПІ за наданням практичної допомоги щодо використання електронних сервісів ДПС України, зокрема Електроного кабінету.

«Гаряча лінія» у Городоцькій ДПІ

Днями за участі начальника Городоцької ДПІ Романа Миськіва відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо питань декларування громадянами доходів отриманих у 2023 році. Під час «гарячої лінії» посадовець поінформувала додзвонювачів про те,  хто зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи, як правильно задекларувати іноземні доходи; як змінилася форма податкової декларації та які строки подання та сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи.

Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати платник податку до контролюючого органу щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки щодо суми коштів, сплачених на будівництво (придбання) доступного житла?

Для того щоб скористатися правом на отримання податкової знижки, платник податку – резидент подає до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Разом з тим, документами, пов’язаними з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, можуть бути:

договір про обслуговування коштів для будівництва (придбання) доступного житла, укладеного між громадянином та регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»;

первинні документи (квитанція, фіскальний або товарний чек, прибутковий касовий ордер та інші), що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача).

Копії зазначених документів(крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація), а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом України.

Крім цього, посадовиця нагадала громадянам про порядок подання податкової декларації про майновий стан і доходи через зручний сервіс ДПС України «Електронний кабінет платника податків». А також, через новий електронний сервіс мобільний застосунок «Моя податкова», який дуже зручний при використанні громадянами шляхом його завантаження на телефони як на платформі Android, так і iOS.

Хто може подати декларацію про доходи від імені платника податку, який є неповнолітньою особою?

Податкова декларація від імені платника податку, який є неповнолітньою особою або особою, визнаною судом недієздатною, має бути подана опікуном або піклувальником (одним з батьків) до контролюючого органу за місцем проживання неповнолітньої особи (особи, визнаної судом недієздатною).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень