A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Доходи, отримані від надання нерухомості в оренду, необхідно задекларувати

Дата: 24.04.2024 10:50
Кількість переглядів: 26

Фото без опису

Доходи, отримані від надання нерухомості в оренду, необхідно задекларувати

Начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим надано коментар.

Фото без опису

Відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс) обов’язок щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) у платників податків виникає при отриманні, зокрема, доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (п. п. 168.2.1 п.168.2 ст. 168 Кодексу).

Тому наголошуємо, у випадку отримання у 2023 році доходу від надання нерухомості в оренду іншій фізичній особі, яка не є самозайнятою особою, необхідно до 1-го травня 2024 року подати за місцем реєстрації податкову декларацію з відображенням суми отриманого доходу, сплаченого протягом 2023 року податку на доходи фізичних осіб та податкового зобов’язання
  
 Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: 
https://lv.tax.gov.ua/kontakti//

Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/tax.lviv

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: https://t.me/tax_service_Lviv   

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».

Консультували телефоном щодо питань декларування минулорічних доходів громадян

Нещодавно у Городоцькій ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» стосовно декларування громадянами доходів, отриманих впродовж 2023 року. На питання додзвонювачів відповідав старший державний інспектор Городоцької ДПІ Іван Лазорко.

Фото без опису

Фахівець Городоцької ДПІ поінформував додзвонювачів про перелік доходів громадян, які підлягають обов’язковому декларуванню, та звернув увагу, що кампанія декларування доходів, отриманих протягом 2023 року, триватиме до 1 травня 2024 року. Також наголосив, що суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно сплатити до 1 серпня цього року. 

Платники цікавились чи потрібно подавати декларацію спадкоємцям, які отримали спадщину від членів сім’ї  першого та другого ступеня споріднення. Іван Лазорко роз’яснив, що обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, при отриманні доходів у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до розділу IV Податкового кодексу України оподатковуються за нульовою ставкою. Об'єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцями, які є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення спадкодавця, підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою. Отже, в даному випадку платники звільнені від подання декларації за наслідками 2023 року за умови відсутності інших доходів, які передбачають виникнення обов’язку щодо її подання.

Також, серед іншого, додзвонювачі запитували чи необхідно подавати декларацію, якщо у 2023 році громадянин здавав в оренду власну квартиру іншій фізичній особі.  Податківець повідомив, якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець. Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів. Тож, у даному випадку платник податку повинен подати податкову декларацію за наслідками 2023 року.

Під час спілкування Іван Лазорко розповів про можливості подання декларації в режимі онлайн, без відвідування податкових інспекцій, про спрощення процедури декларування доходів громадянами через електронний сервіс «Предзаповнення декларації про майновий стан і доходи»  розділу «ЕК для громадян» в Електронному кабінеті на вебпорталі ДПС. Також, зауважив, що за допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді. Для декларантів, які використовують право на податкову знижку, є можливість додавання копій первинних документів. Крім того він нагадав, що змінено форму Податкової декларації про майновий стан і доходи.

Також, платники дізнались, що для подання декларації можна скористатися мобільним застосунком «Моя податкова», а для роботи з цими сервісами необхідно мати електронний ключ, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів.

Робочі зустрічі у Городоцькій ДПІ з питань декларування доходів

Фото без опису

У Городоцькій ДПІ тривають робочі зустрічі з питань декларування доходів за 2023 рік, під час яких фахівці повідомляють про способи подачі податкової декларації про майновий стан і доходи, звернули увагу на зручний електронний сервіс «Електронний кабінет» чи мобільний застосунок «Моя податкова», який  дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. Скористатись зазначеними сервісами зможуть фізичні особи, які мають особистий кваліфікований електронний підпис.

Фахівці Городоцької ДПІ зазначають, що деклараційна кампанія 2024 триватиме до 1 травня, суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно сплатити до 1 серпня цього року, а право на податкову знижку можна реалізувати до 31 грудня 2024 року. 

 

Про порядок застосування РРО/ПРРО розповіли під час «гарячої лінії» у Городоцькій ДПІ

Нещодавно у Городоцькій ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», під час якої заступник начальника Городоцької ДПІ Орест Мельник розповів додзвонювачам про порядок використання РРО/ПРРО. Також, звернув увагу платників на те, що реєстратори розрахункових операцій зобов’язані  використовувати підприємці 2-4 групи спрощеної системи оподаткування, які здійснюють розрахункові операції готівкою або через POS-термінал із застосуванням електронного платіжного засобу, тощо. Платники отримали відповіді на запитання стосовно послідовності їх дій для реєстрації програмних РРО.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень