A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великолюбінська громада
Львівська область, Львівський район

Городоцька ДПІ інформує

Дата: 26.04.2024 14:23
Кількість переглядів: 37

Фото без опису

Про декларування доходів громадян під час семінару у Городоцькій ДПІ

Під час проведення семінару фахівці Городоцької ДПІ розповіли громадянам про декларування доходів, отриманих у минулому році, та зміни в декларації про майновий стан та доходи. Податківці наголосили, які доходи підлягають обов’язковому декларуванню, які саме громадяни зобов’язані до 1 травня 2024 року подати декларацію про майновий стан і доходи та звернули увагу на переваги подання декларації про майновий стан і доходи в електронній формі.

Також, порекомендували платникам подати податкову декларацію в електронній формі, скориставшись електронним сервісом ДПС Електронний кабінет або через мобільний застосунок «Моя податкова». В Електронному кабінеті створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»,  який надає можливість часткового автоматичного передзаповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна. 

Крім цього, фахівці ДПІ розповіли як скористатися своїм правом на податкову знижку за понесеними у 2023 році витратами за навчання, сплату відсотків за іпотечним кредитом та для внутрішньо переміщених осіб за витратами на оренду житла.

На завершення заходу платники податків отримали кваліфіковані відповіді з питань оподаткування. 

Як сплачується військовий збір у разі надання нерухомості в оренду (суборенду, емфітевзис), житловий найм (піднайм)?

Начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим надано коментар.

Відповідно до п.п. 164.2.5 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків включається дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ст. 170 ПКУ.

Порядок оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду, емфітевзис), житловий найм (піднайм) визначено п. 170.1 ст. 170 ПКУ, згідно з п.п. 170.1.4 якого доходи, зазначені у підпунктах 170.1.1-170.1.3 п. 170.1 ст. 170 ПКУ, оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування (виплати) за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

Разом з тим, якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.

При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації (п.п. «а» п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ).

Таким чином, сплата військового збору фізичною особою – орендодавцем з доходу, отриманого від фізичної особи – орендаря за надання нерухомості в оренду, здійснюється у порядку, визначеному п.п. «а» п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ як для податку на доходи фізичних осіб, а саме в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, тобто протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу.

Про декларування майнового стану та доходів громадян йшлося на «гарячій лінії» у Городоцькій ДПІ

Фото без опису

Начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування минулорічних доходів, з яких не були сплачені податки.

У ході спілкування додзвонювачі були повідомлені, що з 1 січня 2024 року введена в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мін’юсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.  

Нова форма декларації передбачає відокремлення податкових зобов’язань по податку на доходи фізичних осіб при визначенні мінімального податкового зобов’язання фізичними особами – підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – власниками, орендарями, користувачами на інших умовах земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. 

Крім того, змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України, крім витрат, зазначених у підпункті 166.3.10 пункту 166.3 статті 166 розділу IV Кодексу (додаток Ф3 до декларації).  

Очільник ДПІ нагадав про можливість отримання податкової знижки за понесеними витратами впродовж минулого року. Таким правом громадяни можуть скористатися упродовж усього 2024 року. 

Під час телефонного спілкування платників інформували про електронні сервіси ДПС, зокрема про роботу сервісу Електронний кабінет платника та застосунку «Моя податкова».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень